Hoewel een babyshower inmiddels bij veel mensen niet meer weg te denken is bij een zwangerschap, zijn er nog steeds mensen die zich afvragen: Wat is een babyshower? In dit artikel geven we daarom graag wat uitleg over dit fenomeen, want het is een ontzettend leuke manier om de Mom To Be even in het zonnetje te zetten. Die heeft dat natuurlijk wel verdiend met haar dikke buik!

Babyshower als Amerikaanse traditie

De babyshower bestaat al veel langer in de Verenigde Staten. Hier heeft het, misschien nog wel meer dan hier, een vrij praktisch karakter: de baby heeft kleertjes, doekjes, knuffeltjes en speentjes nodig. Degene die de babyshower komen bezoeken geven de broodnodige babyspulletjes en eten en drinken dan gelijk gezellig even wat met de Mom To Be.

Geef de zwangere dame wat liefde!

De babyshower vindt traditioneel plaats voordat de baby geboren wordt. Zodra de baby er is, staat alles in het teken van dat lieve kleine mensje, maar nu hij nog niet geboren is, is de mom to be ook nog heel even aan de beurt! We zien veel dat de Amerikaanse traditie van handige spullen in Nederland ook wordt nageleefd, maar dat de zwangere dame ook wordt verwend. Dit wordt gedaan met hapjes, drankjes en andere cadeautjes. Soms regelen de toekomstige ouders zelf de feestbenodigdheden, maar wij vinden het veel logischer (en leuker) als de bezoekers dit doen. Een zwangerschap geeft al stress en gedoe genoeg!

wat is een babyshower

Babyshower als verrassing?

Zoals we net al aangaven: wij vinden babyshowers het leukst als de gevierde zwangere vrouw geen moeite hoeft te doen voor de dag. Daarom vinden wij het ook het allerleukst als ze niet eens op de hoogte is van het feestje! Je kan daarom afspreken met één vriendin of met haar partner dat ze in ieder geval thuis is en vrij (en aangekleed), en dat je opeens op de stoep staat met alle zussen en beste vriendinnen, met allerlei cadeautjes, hapjes en drankjes erbij. Tranen van blijdschap zijn eerder regel dan uitzondering…

Wat is een goede datum voor een babyshower?

Hier zijn natuurlijk geen harde wetten voor, maar het is gebrukelijk dat een babyshower tussen week 32 en 36 van de zwangerschap wordt gehouden. De aanstaande moeder is dan vaak nog niet zo hoog zwanger dat een feestje te vermoeiend is, maar is wel al zo ver in het proces dat ze graag kleertjes zou willen krijgen!

Organisatie

Ook voor de organisatie geldt: er zijn geen wetten die bepalen wie dit op zich neemt. Wel zien we het vaakst dat de/een zus, moeder of één of meerdere vriendinnen deze belangrijke taak op zich neemt/nemen. Er is geen regel wie de organisatie van de surprise party op zich neemt, dit kan door één of meerdere vriendinnen, de moeder (aanstaande oma) of de zus. Natuurlijk brengt de dag wel wat kosten met zich mee, het kan handig zijn die van tevoren al te verdelen, of een potje te maken. Een groepsapp aanmaken en tikkies sturen dus!

 

We hopen hiermee antwoord te hebben gegeven op de vraag Wat is een babyshower?. Het is een leuke dag, waarop iemand die je dierbaar is en het toch wel zwaar heeft wordt verwend. Er komen vaak veel emoties bij los, dus zet de doos tissues binnen handbereik!